2015. jún 29.

Kurt Rieder: Páncélosok akcióban

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Kurt Rieder: Páncélosok akcióban

Vagabund Kiadó jóvoltából piacra került mű, nevezetesen a „Páncélosok akcióban” a háborús ponyvairodalom műfajba sorolható be. Természetesen, mint ilyen, elsősorban könnyed szórakoztatást nyújt, történelmi ismereteinket csak hellyel-közzel színesíti kielégítő módon – főként akkor, ha a téma alapból komolyabban érdekel minket. Kis pénz, kis foci – ígérem, több közhely nem lesz –, mindenesetre én bizalmat szavaztam a könyvnek.kurt_rieder_pancelosok_akcioban.jpg

/A kép forrása: moly.hu/

Hamar a mély vízben

Az első meglepetés nem sokáig váratott magára: se előszó, se tartalomjegyzék. Még jó, hogy a borító minden kétséget kizáróan azonosítja a mű témakörét, máskülönben tényleg csak a téma és a szerző szerelmesei csapnának le rá – mondjuk erre így is jó esélyek mutatkoznak.

A bevezető fejezetek feltételezhetően kellemes benyomást fognak tenni az olvasóra, a Páncélosok akcióban” a harckocsi fegyvernem születésével, az első világháborúval indít. A brit Mark harckocsicsalád aprólékos bevezetése, majd az alapvető technikai és taktikai ismereteket átadó fejezet már-már meghazudtolja a könyv árcéduláját – a Renault FT–17 méltatlan mellőzését leszámítva –, ám ez a lendület sajnos csak körülbelül a 20. oldalig tart. Itt belecsapunk a Panzerkampfwagen széria korai példányainak ismertetésébe, amivel igazából semmi probléma nem lenne, csakhogy a többi náció épphogy felületesnek mondható említést kap. Nemsokára bizonyossá válik, a szerző csak egy-egy számára érdekesebbnek vélt (főként német) típust kívánt bemutatni ebben a könyvben.

Ekkor öt saját harckocsink nyitott rá tüzet 200-600 yard távolságból, és öt vagy hat találatot értek el a homlokpáncélon. De a lövedékek lepattantak a Tigrisről, amely képes volt visszavonulni. Ha lett volna egy olyan harckocsink, mint a Tigris, ma már mindannyian otthon lennénk.

Folytatódnak a bonyodalmak

A hadszínterek lendületes váltogatása közepette (Franciaország, Észak-Afrika, Kurszk, Normandia, Peleliu) újabb és újabb harci járművek ugranak elő (Tigris, Cromwell, néhány páncélvadász, Párduc, Sharman stb.), féltáv környékénél (208 oldalas a könyv) már teljesen feladtam, hogy megpróbáljam megérteni a szerző logikai menetét. Két ugrás közepette mindenesetre technikai adatokban nem lesz hiány, a „Páncélosok akcióban” határozottan egyfajta B-kategóriás dokumentumfilm papírra ültetésének tűnik. Az acélszörnyek egyhangúságát a rövid történelmi beszámolók mellett az olyan nevek törik meg, mint például Ernst Barkmann, Micheal Wittman, Erwin Rommel. Szörfölés a második világháború tengerén, szigorúan csak hobby célokkal.

A háború vége

Bár a német túlsúly előtt kissé értetlenül állok – „vérlázító”, hogy az orosz harci járművek, azon belül is pl. a T34-es sorozat miért nem kapott több szót –, mégis azt kell mondjam, számomra jó vétel volt Kurt Rieder eme munkája. Más is így lehet ezzel, amennyiben nem egy mindent átfogó műben szeretné megismerni a második világháború igáslovait, nem veti meg a ponyvát, ezenfelül érdeklődik a különféle technikai adatok iránt. Ami még ettől is biztosabb, hogy ennyi pénzért (esetemben 499 forint) nem szabad olyan elvárásokat támasztani, mint például kemény borító, botlásoktól mentes helyesírás, jó minőségű illusztrációk és lapok.

 

tetszett_v1.png

Szólj hozzá

történelem Kurt Rieder