2015. júl 27.

Manópörkölt hokedlival

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Manópörkölt hokedlival

Engler József előadásában 13 remekbe szabott magyar kisregényt hallgathatunk meg a sci-fi és a fantasy világából. A jobbnál jobb agyszüleményekből nehéz néhányat kiemelni, mindazonáltal négy mű különösen megfogott.

manoporkolt_hokedlival.jpg/A kép forrása: moly.hu/ 

Csak lazán

A különböző írások címeit átfutva egyértelművé válik, a „Manópörkölt hokedlival” fegyvere a fékevesztett humor lesz. Mindegyik mű önmagában alkot egy történetet, egymással semmilyen szinten sem kapcsolódnak össze. Közös pont viszont a szárnyaló fantázia és Engler József tökéletes átélőképessége.

Vader és a rendszergazda

Igen, jól sejtjük, még Vader nagyúrnak is meggyűlik a baja az informatikával. Semmi gond, az Avenger csillagrombolón szolgálatot teljesítő rendszergazdának ez „napi rutin”, a megfelelő jelszó begépelése után sikeresen lezajlik a létfenntartó rendszer karbantartása.

- Mi is volt a jelszava, nagyúr? - kérdezte TK-456.
- Amidala - válaszolta Vader.

Jóvágású vérfarkas nősülne

Varga Bea művének ütős címe kétség kívül azonnal felkelti figyelmünket, ami pedig utána jön, az (jó értelemben véve) tényleg hajmeresztő. Vérfarkasok, szabadnapos Halál, „társkeresés”, végeláthatatlan kivégzés, stb. Ha nehéz is elhinni, ez egy romantikus jellegekkel bíró humoros történet, enyhén borzongató köntösben.

Hát te ki vagy, cimbora?
– Én vagyok a Ha...
– Hali. A neve Hali – nyögtem gyorsan.

Pista bácsi és a Predator

A korrupció a Predatorok társadalmában is létező jelenség – ez lenne a „Manópörkölt hokedlival” legelborultabb történettel bíró novellájának végső konklúziója. A téma ennél aktuálisabb nem is lehetne – mármint nem a Predator.

- Szegény Predator, az ő élete sem lehet egyszerű – gondolta, miközben hazafelé ballagott.

A Múltba Zuhant Űrhajós

Nálam Bukros Zsolt csavaros sztorija volt a nyerő ebben az erős mezőnyben. Hatcher Davis 2017-es űrutazása váratlan fejleményeket hozott, hiszen az ember nem mindennap találkozik Charles Bronsonnal és indiánokkal. A nagyjából félórás időkeret ellenére az akciók számát illetően nem lesz hiányérzetünk, az izgalmak egészen a végkifejletig fokozódnak, ahol aztán krimibe illő húzásokkal rukkol elő a szerző.

Az öreg mellében nyílvessző rezgett. Minden jel szerint, az indiánok mégiscsak megtalálták őket.

– Fenébe – mondta Bronson döbbenten. – Úgy látszik, bekrepált a blokkolójuk.

Jöhet(ne) a második kiadás

Manópörkölt hokedlival” egy olyan erszényre hasonlít, mely valódi igazgyöngyökkel van tele. Valamelyik írás szépsége rögtön szembetűnő lesz, még máshol jobban a dolgok mögé kell néznünk, esetleg újra neki kell kezdenünk. Ez a válogatás mindenesetre remek munka volt – személy szerint nem gondoltam volna, hogy ilyen színvonalas munkák látnak napvilágot a magyar internetes fantasy világban –, csak remélni tudom, hogy lesz még folytatás. Végezetül alant olvasható a tartalomjegyzék.

  • Craz: Egy mondat, néhány vessző segedelmével
  • Cyrus Livingstone: Leharcolt legendák
  • Nyíri Eszter (Stiga): Vihar egy kád vízben
  • Varga Bea (OnSai): Jóvágású vérfarkas nősülne
  • Kapitány: Vader és a rendszergazda
  • Bukros Zsolt (Maggoth): A Múltba Zuhant Űrhajós
  • Jimmy: Bambatök problémája
  • Balázsi Gábor (Xenoteph): Gyakorlat teszi a mestert
  • Kapitány: Pista bácsi és a Predator
  • Cyrus Livingstone: Egy aprócska tévedés

 

kulonosen_ajanlott_v2.png

Szólj hozzá

sci-fi hangoskönyv fantasy Varga Beáta egy-két órás