2015. aug 10.

Rejtő Jenő: Járőr a Szaharában

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Rejtő Jenő: Járőr a Szaharában

Egy órányi időtartamba nehéz lenne ettől több fordulatot belepakolni, a „Járőr a Szaharában” az utolsó pillanatokig kézen fog. Rejtő Jenő irodalmi munkásságával történő ismerkedés első állomásaként egy rövidebb hangoskönyvet választottam ki, ezúttal (is) az Önkéntes felolvasások weblapjáról.

rejto-jeno-jaror_a_szaharaban.jpg

/A kép forrása: felolvaso.wordpress.com/  

Puskin Mária Gottfried névvel egyszerűen nem lehet elvárni valakitől, hogy mind a négy kereke ki legyen, így a Rejtő közlegényének viszontagságos útján alapuló novelláról hamar lerí, hogy a célkeresztjében egy (mai szóhasználattal élve) kőkemény lúzer áll. A meghatározó szereplők gyors színre lépésük után rögtön meg is alapítják a Rendes Fiúk Tervkiviteli RT-t, ekkora a szarkasztikus humor első csíráit is könnyen felfedezhetjük.

Birck, a matróz nagyon ideges volt. Úgy látszik, a tengereken, vagy a kikötők sikátoraiban eddig még ritkán történt meg vele, hogy két millió frank nélkül kényszerült bitangolni.

Egy becsületbeli ügy

Adódik a kérdés, hogy ez a közel sült bolond ugyan miért jelentkezett az idegenlégióba? Nos, ennek 16 millió (frank) oka van, ami bizony már megér némi egzecíroztatást. A becsületrendet viszont nem adják ingyen (ennek megszerzése a kulcs a pénzhez), a hivatali visszaélés ezek szerint még nem játszott akkoriban, tehát az egyetlen járható út egy hőstett.

Ha nincs emelés, akkor én majd jól fejbe ütöm magát - Szép Chopin, de megelőzte tervében a whisky.

Küldetésben

Az öt jómadár elindul, hogy hőst faragjon Puskin Mária Gottfried  légiósból, aki ráadásul még Iván is. Az első terv megbukik, nemsokkal utána a második is, itt azonban még korántsem áll le a cselekményszál. Tetszetős, hogy az író egészen kifinomult módon egyensúlyozik a környezet, a történet és a szereplők „mozgatásában". Ez alatt azt értem, hogy véleményem szerint ideális arányok alakultak ki eme három tényezőnél, azaz egyik megjelenítése sem esik túlsúlyba, mindenről csak annyit tudunk, hallunk, mely feltétlenül szükséges. Ennek eredményeként meglepően sok váratlan húzást sikerült egészen rövid terjedelembe belepasszírozni, az üresjárat pedig teljesen ismeretlen fogalom lett. Időnként egy-egy erőteljesebb, irodalmi érteket nézve talán magasabb színvonalúnak említhető mondatokkal is találkozhatunk – lent olvasható egy idézet erre.

A mélysötét afrikai ég ragyogó csillagfényei besugározták a Szahara végtelenbe nyúló halványsárga homokhullámait.

Bonyodalmak

Az igen komoly mennyiségben adagolt humormorzsák ellenére a történet sebes léptekkel halad, a végére még egy gyengébb romantikus vonal is kialakul. Habár ekkor már egy kicsit túl sok a szerencsés véletlen, az bizonyos, hogy a kisregény sikeresen le fogja szögezni az olvasót, s végül is ez nem épp elhanyagolható dolog.

Ön nem valami finom ember - mondta és egy igen hosszút köpött a pipája mellől. - Az is lehet, hogy megütöm, ha így folytatja. A Szép Chopin Verlaine-ihez fordult: - Ez a gorillaképű, ez eljöhet hozzám. Elég rendes fiúnak látszik.

Akasztófavirágok

Az öt belevaló csibész bő egy órás kalandozása kellemes kikapcsolódást nyújt, a szarkasztikus megjegyzések és a nyers humor izgalmas elegyet alkot a becsületrend megszerzésére irányuló akciókkal. A figyelem kisebb-nagyobb lanyhulása viszont súlyos hiba, a tréfálkozásokat leszámítva minden mondatnak jelentősége van.

Szólj hozzá

hangoskönyv Rejtő Jenő egy-két órás