2015. aug 17.

Rejtő Jenő: Jó üzlet a halál

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Rejtő Jenő: Jó üzlet a halál

Egy jenki és egy érdekházasságba kényszerített hölgy kalandozása, ahol a végállomás maga a Paradicsom – vagyis majdnem. A fapados kezdés után drámaian felgyorsulnak az események, a humor szerencsére már az első percektől jelen van.

jo-uzlet-a-halal_original_111976.jpg

/A kép forrása: moly.hu/  

Valami fehér por

A „Jó üzlet a halál” egyik tartópillére a Lengley-család utolsó leszármazottja, egy vérbeli amerikai csibész. Tom az a fajta fenegyerek, aki mindenhol otthon van, csak valahogy mindig bizsereg a talpa. A munkával nincs semmi problémája, szeret állásban lenni, de nem sokáig. A szerencse akkor kezd elpártolni tőle, amikor a jóhiszeműségét kihasználva egy kokainnal megrakott bárka őrzésével bízzák meg. Eddig a pillanatig a regény egy középszerű hollywoodi akciófilmre hajaz, ám hamarosan komolyan felpörögnek a dolgok.

Tom az az ember volt, aki egy ilyen mozgalmas nap estéjén minden mást könnyebben viselt volna el, mint azt a különös körülményt, hogy egy nő esett a fejére.

A borsó meg a héja

Néhány véletlen történés rövid láncolatát követően megismerjük a mű másik főszereplőjét, Ellyt. A „Jó üzlet a halál” ezen a ponton kezd egy nyolckarú polippá változni, az izgalmak idővel beláthatatlan magasságokba törnek: „véletlen” emberölés, autós üldözés, hontalanság. Utóbbi ábrázolásánál fogva meglehetősen vegyes érzéseket kelt, mert egyszerre felemelő és nyomasztó. Felemelő, mert Tom úgymond tökéletesen él a szabadság adta jogaival, ugyanakkor nyomasztó, hiszen mégiscsak teljes létbizonytalanságról és életre-halálra menő menekülésről van szó. Az újabb lavinát az Új Amszterdami Részvény Társaság egyik hirdetése indítja el, ez lesz a regény végső csavarja.

- Mit akar itt? - kérdezte csodálkozva Elly.
- Elveszem feleségül. Jöjjön.
- Megbolondult?
- Miért? Ép ésszel nem lehet nősülni? Na jöjjön kérem, mert delet harangoznak és a pap ebédelni megy.

Út a Paradicsomba 

Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor ott valószínűleg turpisság lesz, mégis, ilyen szintű bukóra igazán nem lehetett számítani. Rejtő Jenő ezen a ponton még tovább fokozza az események súlyát, tudniillik a kalitkába zárt madarak elvesztették azt, ami korábban a legfontosabb volt számukra. A két főszereplő embert próbáló kutyaszorítóba kerül, a menekülés a paradicsomból még a magát oly jól kiismerő Tomnak is már-már lehetetlen feladatnak tűnik. Talán annyit érdemes még megjegyezni, hogy a romantikus szál Elly felbukkanása után ugyan elkönyvelhető volt, de a „Jó üzlet a halál” mégsem itt alkot maradandót.

 Gyönyörű! - mondta lelkesedve. - Itt dolgozni fogunk!- Én is attól félek.

Nem maradt el a nagy durranás

A novella terjedelménél fogva a megmenekülés nem egy végletekig megtervezett ötleten alapul, inkább egy pillanatnyi fellángolás indítja el. A dráma így sem marad el, az utolsó percekben kellő mennyiségű puskapor maradt még a tarsolyban.

A fentiek után azt hiszem nem meglepő, hogy a „Jó üzlet a halál” nálam a (különösen) ajánlott kategóriát erősíti.

 

ajanlott_v1.png

Szólj hozzá

krimi hangoskönyv Rejtő Jenő egy-két órás