2015. okt 19.

Robert Sheckley: Rutinmunka

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Robert Sheckley: Rutinmunka

Arnold és Gregor AAA Ace Bolygóközi Fertőtlenítő Szolgálata ismét bajban, avagy a két földöntúli lúzer kalandozásai galaxison innen, galaxison túl.

robert_sheckley_scifi.jpg

/A kép forrása: scifi.darkroastedblend.com/  

Megint egy rázós meló

Az ingatlanpiac stabilitása még az oly távoli jövőben is hagy kívánnivalót maga után. Az emberek egyszerűen ráuntak a folyamatos felderítésre, így nehéz napok jöttek a bolygótisztító cégekre. Hőseink elérkezettnek látták az időt arra (elsősorban a nyúlszívű Arnold), hogy élőállat szállítmányozásra adják a fejüket, noha tapasztalatuk a zéróhoz közelít, ezenkívül a konkurencia nem rest törvénytelen eszközökkel befűteni az újoncoknak.

Élő állatkát szállítani az űrön át, nagyon kényes feladat. Az ilyen munka szakértőket igényel. Mit csinálsz, ha egy tehén megbetegszik száj- és körömfájásban a bázis és az Omega IV. között?

A történet felvezetése és a mű címe már előrevetíti, hogy ezen az úton semmi sem fog simán menni. A bajokat tovább fokozza Gregor értékelhetetlen felkészültsége, ami egyúttal enyhe bal horgot visz be az írás hitelességének. Sebaj, a „Rutinmunka” ettől még hozhat meglepetéseket.

Küzdelmek

De nem fog, azaz alig, hiszen a vámos nagyítóval kapcsolatos megjegyzése után hogyan lehetne meglepő, hogy a szállítás közben néhány állat mérete összemegy? Hamar megmutatkozik, hogy Gregor úgy kezdett bele a rendkívül futurisztikus állatok utaztatásába, hogy az alapvető igényeikkel sem volt tisztába. A transzport így egyik bajból a másikba esik, ami ugyan kismértékben humoros, de inkább a szánakozás, a vergődés dominál. A szállítás olyan szintű felelőtlenségeket és logikai buktákat rejt magában, hogy gordiuszi megoldásként egyszerűen továbblendülök a dolgon, s nem kezdem el azokat felfejteni.

Óhajtja igénybe venni szolgáltatásainkat? Első osztályú raktárbázisunk áll rendelkezésére a Vermoine rendszerben, a Vermoine II-höz közel, orbitális pályán. Alacsony, normális és magas gravitációjú élőlények tárolását egyaránt vállaljuk.

Végső csavarként akad egy valóban váratlan húzás. A sokat emlegetett kemény konkurencia épp a cél előtt közbelép, miközben a megrendelők a pontatlan szállítás miatt durva kötbérrel fenyegetnek. A helyzeten egy bravúrosan ötletes csibészség segít, azt viszont egyáltalán nem merném állítani, hogy csak emiatt már érdemes végigolvasni/végighallgatni a kisregényt. Gondolom, hogy ezen írásnak is megvan a maga rajongótábora, célközönsége, de az egészen bizonyos, hogy én nem vagyok benne. Robert Sheckley szerintem ettől sokkal jobbat is alkotott, melyek egy részével már volt is szerencsém találkozni; elég csak az ezt megelőző két-három bejegyzésre gondolni.

Szólj hozzá

sci-fi hangoskönyv Robert Sheckley egy-két órás