2015. dec 14.

Könyvezek blog – Olvasni bármit!

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Könyvezek blog – Olvasni bármit!

konyvek_szurke.jpg

Köszöntő, vagy valami olyasmi

Elsőként is engedd meg, hogy mélységes gratulációmat fejezzem ki neked, kedves olvasó! Valóban kész csoda, ha itt jársz, hiszen a lap jelen pillanatban sehol sem kerül hirdetésre, így elképzelésem sincs róla, hogy miként találtál ide


Komoly(abb)ra fordítva

A „Könyvezek blog – Olvasni bármit!” fő profilja már nem lehet teljesen ismeretlen – az oldaldoboz jobbra –, úgyhogy talán essék pár szó a kezdetekről. Az oldal létrejöttét több tényező fokozatos összekapcsolódása alapozta meg. Az első bizonyára korántsem lesz egyértelmű, vagy könnyen felismerhető, de a blog szerzője ekképpen szeretné kifejezni köszönetét az önkéntes felolvasóknak, akik számos remek hangoskönyvet alkottak meg. Szándékosan nem akarok kiemelni egyetlen egy nevet sem közülük, mert kivétel nélkül mindannyian professzionális szinten végezték el munkájukat – legalábbis akikkel eddig én találkoztam. Egy képzeletbeli zárójelben megjegyezném, a felolvasók weboldala mellett a Magyar Elektronikus Könyvtárról sem szabad megfeledkezni, ahol szintén számos gyöngyszem lakozik arra várva, hogy letöltsék őket.

Kanyarodjunk vissza a bloghoz. Ahogy már fentebb említettem, a weboldal születésénél több dolog is szerepet játszott. Az egyik ilyen például az, hogy szerettem volna az olvasmányaimból egyfajta virtuális mérföldkövet készíteni – egy kilométerkő, ahol számok helyett az adott mű egy apró szelete áll! Egyszerűen a kedvcsinálás is motivált. Manapság már sokak számára rendelkezésre állnak olyan technikai eszközök (okostelefon, számítógép, zenelejátszó), melyek 21. századi szintre emelik az olvasást. A könyv így már lehet egy mp3 formátumú fájl, ahol a borító a HTML5 audio tag. Szóval van remény a könyvfóbiában szenvedőknek is, kezdésnek esetleg érdemes lehet kiszemelni egy hangoskönyvet, aztán majd menet közben megjön az étvágy. Vagy nem. Tapasztalatom szerint sokszor a témaválasztásban van a hiba, előbb vagy utóbb mindenki talál magához passzoló írást. Ha pedig sikerült mozgásba lendülni, akkor máris megnyílik az út egy hasonló témájú oldal megnyitásához – ez egyébként sokkal könnyebb, mint gondolnák!bigbook.png

Néhány további infó

Minden bejegyzésben elsősorban a következőket (természetesen más-más súllyal)kívánom megjeleníteni: történet, idézetek, rejtett tartalom és személyes vélemény. Az első remélhetőleg abban fog segíteni, hogy könnyebben megtaláljuk a nekünk szimpatikus műveket. Nyilvánvalóan a rövid idézetek is ezt a célt szolgálják, ezek kiválasztásánál arra törekszem, hogy lehetőleg megfelelően jellemezzék az adott írás stílusát, főbb irányvonalát. 

Az esetek nagy többségében sikerül a sorok mögött meghúzódó gondolatokat lelepleznem – erre egyébként kiemelt hangsúlyt helyezek –, amit szintén közlésre érdemesnek tartok. Itt természetesen már erősen felmerül a szubjektivitás, de ez szerintem így van rendjén. A személyes vélemény nem hiszem, hogy magyarázatot igényel. Pár mondat erejéig próbálok jellemzést adni az írás stílusáról, erősségeiről és gyenge pontjairól is.

Hasznos lehet tudni, hogy egyetlen egy ismertetőben sem írom le az adott mű végkifejletét, a csattanót. A bejegyzések legkésőbb azon a ponton véget érnek, ahonnan már egyértelműen kirajzolódnának az események. Célkitűzés, hogy olyan bemutatást nyújtsak, mely nem részletekbe menően ábrázolja a dolgokat, ekképpen megőrzi a kulcsfontosságú pillanatokat.

Még egy dolog

Mivel a blog szerzője abszolút amatőrnek határozza meg magát abban, amit itt ténykedik, ezért oldalt elhelyezett néhány linket, melyek hasonló koncepcióval bíró, ám számottevően magasabb színvonalú oldalakra mutatnak. A fent megnevezett portálok is itt kaptak helyet.

 

Kellemes kikapcsolódást!

Mihics Zoltán

Szólj hozzá

kiemelt