2016. feb 29.

Clark Darlton: A titokzatos bolygó

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Clark Darlton: A titokzatos bolygó

Clark Darlton második nekifutásra, avagy a Hades (alias halálbolygó) története.

robert_sheckley_scifi.jpg

 /A kép forrása: scifi.darkroastedblend.com/  

Párhuzamosan

Robert Sheckley remekbe szabott kisregényeivel könnyű volt megszeretni a sci-fi műfajt, úgyhogy megint ezekre a vizekre eveztem. A „A titokzatos bolygó” sztorija nem túl meglepő módon egy ismeretlen világ feltérképezésével foglalatoskodik, de kezdjük csak szépen sorjában.

A helyszín és az idő tekintetében elég annyit tudni, hogy a szerző mindkettőnél elengedte képzeletét: utazás fénysebességgel, távoli galaxisok, fantasztikus tudományos eszközök. A főszerepben két űrkalandor (Bill, Ted) és egy keményvonalas admirális (Warner), legalábbis az első cselekményszálnál, merthogy Clark Darlton jó érzékkel két szálon mozgatja a kisregény eseményeit. Idővel a két vonal természetesen egybeér, addig azonban főként a másodikon lesz a hangsúly.

Ted bizonyára el akar köszönni Mabeltól...
– Lillytől! - szólt közbe Ted. Bill felvonta szemöldökét.
– Úgy? Lilly? Na hiszen, ha ezt Mary megtudja... – Mary még csak hagyján. Viola
szokott féltékenykedni. Méghozzá minden ok nélkül...

Adott egy rejtélyes bolygó, a Hades, mely egyrészt rendkívül kellemes klímája miatt csábító, másrészt kiérdemelte a három keresztet, ami arra utal, hogy az adott planétán már ennyi expedíció tűnt el nyomtalanul. Itt jönnek képbe a fent megnevezett űrcowboyok, akik enyhe alkoholos mámor alatt könnyedén beleugranak a veszélyes kalandba. A második, kétfős csapat is hasonló céllal bír – ez lenne a negyedik, nem hivatalos expedíció , tehát ők is a Hades titkát szeretnék megfejteni.

Elmerülve

Elsőként utóbbi társulás egyik tagjával fogunk azonosulni. A vakmerő riporter (Wilson) nyakig benne van a szószban, egyik életveszélyből a másikba csöppen. Akad itt jóleső borzongás a föld alatt, versenyfutás az idővel, és ráadásként még néhány űrkalóz is befut. A titokzatos bolygó tehát csak a regény második felében kap szót, addig megismerkedhetünk a modern Robinson Crusoe kalandjaival. A történet már ezen a ponton leszögez, pedig a java még csak most jön!

A Warner admirális által vezetett brigád előtt három feladat is áll: kihúzni a Hades méregfogát, elfogni a kalózt és megmenteni a firkászt. A technikai előny ugyan náluk van, de gyilkosokkal állnak szemben, tehát a nyers erő filozófiája nem járható út. Elkezdődik a macska-egér játék, a vadász és a vad helyet cserél. A sokoldalú történet egyszerre mutat sci-fi és krimi jellegeket, ez az árukapcsolás pedig kellemes benyomásokat okozott.

Ő pedig itt rostokol, mint valami kelepcében. Nem számíthatott rá, hogy sötétben megtalálja a kifelé vezető utat. Különben is: hogyan győzhetné a húszméteres szintkülönbséget?

A sztori második felét már nem Wilson, hanem Warner és a Hades uralja. Utóbbinál hatalmas kérdés volt, hogy az író milyen húzással áll elő, amikor lehull a lepel. Nyilván a művet egy agyafúrt leleplezés tudja csak igazán megkoronázni, valami olyasmi, mint a „longstead-42”. Nos, sajnálatos módon ez elmaradt, de panaszkodni egyáltalán nincs okunk, hiszen a befejezés kellőképpen frappáns, tudományosan megalapozott, csak épp egy nüansznyival kisebb meglepődéssel járt, mint ami a tökéletes fináléhoz kellett volna.

Clark Darlton eme szerzeménye bőven megüti az ajánlott szintet, hiszen egy sokszínű, alaposan kidolgozott sztorival van dolgunk, mely párhuzamosan futó síkjaival több tartalommal bír, mint azt elsőre feltételezni lehet.

 

ajanlott_v1.png

Szólj hozzá

sci-fi krimi hangoskönyv Clark Darlton