2016. ápr 18.

Rejtő Jenő: Drótnélküli gyilkosság

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Rejtő Jenő: Drótnélküli gyilkosság

A mese, ahol senki sem szent vagy hibátlan, a bűnös pedig elnyeri méltó jutalmát. rejto_jeno_drotnelkuli_gyilkossag.jpg

/A kép forrása: moly.hu/   

Ritkán tapasztalni ennyire éles vízválasztót egy történetben, mint amit itt láthatunk. A hat fejezet első fele pusztán  enyhén unalmas  előkészítés, a második szekció viszont menthetetlenül leszögezi az olvasót. 

A drótnélküli gyilkosság - mondta Henry - valóban olyan, mint a rádió: Zseniális találmány, de sohasem lehet előre tudni, hogy mi jön ki belőle.

Égetnivalóak

Adott három teljesen jellegtelen előkelőség, akik a végsőkig képesek elmenni a jobb élet reményében, így nem riadnak meg a gyilkosság gondolatától sem. Itt már nem ártatlan csibészségről van szó, ezen a ponton álmunkba sem gondolhatnák, hogy Rejtő ismét egy jellemfejlődésen alapuló novellát eresztett meg. 

Csak egy holttest hiányzott. Viszont gyilkosság hulla nélkül még a technika mai fejlettsége mellett is szinte elképzelhetetlen.

Fejetlenség

A gyilkosság végül aztán elmaradt, azaz megtörtént, de korántsem úgy, ahogy azt sejteni lehetett. Habár a téma súlyánál fogva joggal gondolhatnánk, hogy nem lesznek unalmas perceink, ez valahogy mégsem igaz. Most először éreztem azt, hogy a szerző túl sok erőfeszítést tett a környezet megjelenítésére, egyszerűen érdektelen a helyszínek ilyen szintű ábrázolása   hangsúlyozom, hogy ezen megállapítás az első három fejezetre irányul. Az események ólomlábakon haladnak, némileg kiszámítható a végrendelet (a láb alól eltett nagybácsié) is, de már közel a fény az alagút végén

A három szereplő sorsa két irányba ágazik, idővel olybá tűnik, hogy az egyik vonal lezárásra kerül. A negyedik nagyobb bekezdéstől végre a gyarló ember, az önmarcangoló lélek kerül középpontba, mindez megfűszerezve a pokoli dzsungellel – avagy „Jó üzlet a halál” és a Gyilkos?! egy fazékban. Hátborzongató, hogy ekkor egy csapásra mily magával ragadó lett Rejtő eme munkája!

Ezt a szobát ugyanis a nagybácsi beburkoltatta polcokkal, és telerakta az orvosi szakirodalom jelentősebb műveivel, továbbá üvegszekrényekben egy kisebb közkórház céljainak bőségesen megfelelő felszerelést helyezett el orvosi műszerekből. Mindez gyengéd célzás volt arra, hogy a fiatalember megkezdhetné már praxisát.

Fokozni a termelést

A gyökeres átváltozás ugyan súrolja az elképzelhetőség határait, szerencsére a gyilkosság súlya könnyebben befogadhatóvá és hihetőbbé teszi a dolgot, így aztán emészthető ez a kivetkőzés, pálfordulás. Az esőerdő mélyén az orvos és a nővér a leghatalmasabb ellenfelekkel küzd meg: a halállal és önmagukkal. A korábbi kizsákmányolók most megtapasztalhatják zsarnokságuk árnyoldalait. 

Eközben doktor Kotász már épp a kötelet helyezi a harmadik csirkefogó nyakára, amikor kiterülnek a kártyalapok – kemény április elsejék lehetnek arra felé.

- Hirtelen holland nyelvre fordította a beszédet: - Ha a jobboldali detektívet leütöm, fussatok rögtön a lovakhoz, a másikat sakkban tartom.- Leidenben tanultam, uram - mondta az egyik detektív irodalmi holland nyelven, és egy nagy revolvert húzott elő a zsebéből.

A jellemfejlődés, mint alaptéma nyilvánvalóan nem ritka jelenség. Ami különlegessé teszi Rejtő eme írását, az véleményem szerint az embertelen helyszín, a végletekig fokozott sodródás, illetve az, hogy mindenki bűnös, mégis egytől-egyik átkerülnek a jó oldalra. A humoros, gyakran csipkelődő megjegyzések számát illetően viszont vannak hiányérzeteim, a romantika kedvelői is rossz helyen kopogtatnak.

 

ajanlott_v1.png

Szólj hozzá

hangoskönyv Rejtő Jenő egy-két órás