2016. aug 01.

Cabe Ferrant: A Mars szégyene

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Cabe Ferrant: A Mars szégyene

Milyen szerencsés helyzetben van az író, aki el szeretne jutni a Marsra… egyszerűen megálmodja!

cabe_ferrant-a_mars_szegyene-magankiadas-pecs-2016.jpg

/A kép forrása: felolvaso.wordpress.com/   

Barta Ferenc fantasztikusan tudománytalan ponyvája a sci-fi és a fantasy között egyensúlyozik, egyesítve mindkét műfaj erényeit. A történet a vörös bolygón játszódik, mely mostanra korántsem egy kihalt planéta. Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a „A Mars szégyene” nem briliáns logikai menetével, vagy akció dús vonalvezetésével fog lenyűgözni minket, hanem inkább a belőle áradó mérhetetlen közvetlenségével. Ez utóbbi idővel határozottan elnyeri az egyszeri olvasó szimpátiáját.

- Ne bonyolíccsátok má’ a dógókat, mer kiszedem a beleteket!
És ezzel, a demokrácia és szólásszabadság szentséges nevében, ott és akkor,
eldöntötte a dolgot.

Igen szokatlan megközelítésben íródott a mű, mert meggyőződésem szerint a fő cselekmény sztorija legfeljebb a tartalom felét teheti ki, s (az utolsó pillanatokig) azt kell mondjam, hogy a figyelmünket sem ez köti le. Kapaszkodjunk meg, a „A Mars szégyene” inkább egy képzeletbeli marslakó életrajzi írásának tekinthető. Ez így rendben van? Nos, mindjárt egyértelmű lesz a dolog.

A szerző egy (nagyobb) csipet fantasy révén csempészte be a humort. Képzeljük el a Marsot egy olyan helyszínként, ahol életre kelnek a képzeletbeli lények (orkok, vámpírok, törpék, stb.), ahol szinte mindenki különleges külsőt ölt, s közeli ismeretségbe kerül a mágiával. Főszereplőnk a kakukktojás ebben a környezetben, ő megmaradt ugyanolyannak, mint a Földön. Itt egy végtelenül lusta, munkakerülő és figyelmetlen alakra kell gondolni, akinek ugyanakkor helyén van az esze.

Aztán udvariasan mosolyogva felkértem rá, ne tegezzen. Adja meg nekem a tiszteletet, elvégre mégiscsak Attila, hun királynak, az Isten ostorának vagyok egyenes ági leszármazottja. És nálunk a családban szokás, hogy tiszteletleneknek levágjuk az egyik fülét.

A tartalmat tekintve talán már többet elárultam a kelleténél, úgyhogy most már csak a lényeg. Az írás humoros oldala – mely a fő erősségnek tekinthető – az esetlen főhős csetléseire-botlásaira, illetőleg a nem épp hétköznapi karakterekre alapoz – sikerrel. Az egész egy hatalmas színházi komédiának hat, amibe ügyesen mégiscsak sikerült becsempészni némi akciót. A komolytalanság csúcspontja egyébként az, amikor főszereplőnk azt sérelmezi, hogy írója nem tette őt olyanná, mint John Cartert – ez azért nem volt semmi.

Sokért nem adtam volna, ha abban a percben én vagyok John Carter, a Mars hadura. De a jó öreg Edgar Rice Burroughs engem elfelejtett beleírni a regényébe.

Hullák, rögtönzött helyszínelés és egy láda. Egy határozott mozdulattal „Mr. Bean” egy csapásra a megmentő szerepkörébe lépett, a tét az egész bolygó léte. Tetszetős, hogy bár tudományosan nyilvánvalóan lehetetlenség alátámasztani a művet, mégis végigkísér minket a logika, tehát a földöntúli jelenségek közel sem értelmetlenségek, vagy feltűnő csapongások.

Egy szépségfoltról viszont mindenképp említést kell tennem. A „A Mars szégyene” nem egy befejezett iromány, nem egy kerek történet, így csak akkor tud majd kiteljesedni, ha megkapja a folytatást. Ezen a ponton pedig bizonytalanságot érzek, remélhetőleg az író gondolatvilágában vázlatosan már összeállt egy kép, mert én személy szerint nem igazán tudom elképzelni, hogy ezt még sokáig lehet csűrni-csavarni. A sztori érdekfeszítő ponton szakad meg, innen viszont nem sok lehetőséget, továbblépési pontot látni. Mindenképpen ennek tükrében érdemes belevágni az olvasásba!

Végre nem egy csodálatos képességekkel megáldott szuperhős, hanem egy átlagos, kétbalkezes különc. Ez meglepő lehet, de működik!

 

tetszett_v1.png

Szólj hozzá

sci-fi hangoskönyv fantasy egy-két órás