2016. aug 22.

Aszlányi Károly: A tolvajkirály

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Aszlányi Károly: A tolvajkirály

Aszlányi Károly humoros hangvételű írása romantikus motívumokkal színesíti a lopást, mint úri hobbit. Az alig egyórás sztoritól nyilván nem várhatunk nagyívű cselekményeket, részletes ábrázolást, ennek megfelelően a „A tolvajkirály” úgymond gyorsan a lecsóba csap.

aszlanyi-karoly_a-tolvajkiraly.jpg

/A kép forrása: felolvaso.wordpress.com/   

Megyünk lopni

Történetünk főszereplője Pat Corners, aki foglalkozását tekintve egy megrögzött tolvaj. Mesterségét kitűnő színvonalon űzi, teszi mindezt annak ellenére, hogy előkelő származása miatt egyáltalán nincs rászorulva a bugázásra. A nyilvánvalóan erősen képtelen sztori sorról-sorra rögzíti ama tényt, hogy a kisregény a szórakoztatás jegyében elvágja a valóság (egynéhány) kötelét. Az előbbieknek megfelelően képtelennél-képtelenebb lopásos sztorikról lesz szó, melyek közös motívuma a humor megjelenése.

"Azonnal gyere haza stop megnősülsz stop Lord Travers."

Nem túl meglepő módon Lord Travels, Pat atyja nem kifejezetten nézi jó szemmel fia szabadidős tevékenységét – a végeredmény: útilapu. Egy kényszerházasság révén nem sokkal ezután jön képbe a sztori érzelgős oldala, viszont a kiszemelt hölgyemény sajnos lényegében csak egyetlen követ dob be az állóvízbe.

– Mindig tudtam, hogy az én véremből született gyerek nem lehet javíthatatlanul romlott.

Pat erre ijedten visszacsúsztatta az aranyórát Lord Travers zsebébe, miután már félig kihúzta.

Gyilkos?!

Rövid ideig úgy festett, hogy a mű központi eleme a kitagadott Pat viszontagságos élete lesz – avagy Szirmay Sándor 2.0. Viszonylag hamar kiderült, ez nem így van. A fő cselekmény egy igencsak szokatlan betörés, ahol a poént természetesen a „lopás” kiagyalása és végrehajtása adja. Itt azért felfedezhető némi akció, egy-két csipet izgalom, egy agyafúrtnak mondható gondolat – ez határozottan jót tett a sztori megítélésének.

Orsini kilopta az igazgató szájából a műfogsorát és hasonlóan kedves dolgokat művelt. Azonnal szerződtették őket és minden órában tizenöt percig ők dolgoztak, a közönség óriási érdeklődése és tetszése mellett.

Nézzük csak röviden, hogy mit is ígér ez a rövid novella: egyórás kikapcsolódás, elejtett humormorzsák, már-már bugyutának mondható sztori. Utóbbival nem bántani akarom az író eme írását, csak hát a félreértések elkerülése végett nem árt tisztázni a dolgot, a „A tolvajkirály” nem sok világmegváltó gondolatot prezentál. Talán egy azért mégis akad: megtalálja a zsák a foltját!

Egy gyerekes lélek megkomolyodása, egy mulatságos „betörés”, végül pedig egy házasság. Egy órát (talán) megér.

 

tetszett_v1.png

Szólj hozzá

hangoskönyv Aszlányi Károly egy-két órás