2018. júl 21.

Isaac Asimov: Haldokló éjszaka

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Isaac Asimov: Haldokló éjszaka

Egy sci-fibe oltott krimi mindig izgalmas elegynek tűnik, nincs ez másként most sem.

robert_sheckley_scifi.jpg

/A kép forrása: scifi.darkroastedblend.com/ 

A bevezetőben említett két műfaj keverése egyáltalán nem nevezhető könnyű feladatnak, hiszen minél jobban távolodunk a realitástól, annál inkább válik esetlenné az utóbb megnevezett stílus. Szerencsére a szerző itt megtalálta az ideális egyensúlyt, de talán nézzük is a részleteket.

Bő egy órában viszonylag ritkán találkozni olyan krimivel, mely kellő adag meglepetést tartogat. A „Haldokló éjszaka négy barát találkozásával indít. A dolog érdekessége, hogy közülük hárman lehetőséget kaptak a Föld elhagyására, míg a negyedik tudósnak egészségügyi okokból ez nem adatott meg, pedig ő lenne a legnagyobb koponya a csapatból. Még egy fontos információról kell szólnom, utóbbi tag feltalálta a teleportálást, mely felfedezést nemsokára publikálni fogja.

Azt állítja, hogy felfedezte az űrbeli tömegátvitel gyakorlati módszerét. Nektek is megírta? Hát akkor erről van szó… Mindig is kissé mániákus volt. Most teljesen összeomlott.

Tagadhatatlan, hogy a hulla személye nem lesz igazi meglepetés, na de ami azután történik! Megjelenik a csillagászok fejese, mint negyedik szereplő, s elkezdődik a rejtvény megfejtése. Egy ideig nem kapunk kellő mennyiségű támpontot, ez az időszak tökéletesen megfelelő lesz arra, hogy megszüljük első spekulációinkat.

A történetről általánosságban elmondható, hogy bár kissé lassan lendül be, mindazonáltal szerintem igen jól kitölti egyórás időkeretét. A gyilkos kilétének felfedése mellett a halott tudós nagy felfedezése is okoz némi izgalmat, hiszen arról mindössze egy feljegyzés készült. Eltűnik? Meglesz? Ez is kulcskérdés lesz.

Csak egyetlen példányom van, s azt senkinek se mutatom meg, amíg teljesen be nem fejeztem. Még Mandelnek sem.
– Csak egy példányod van?! kiáltotta Talliaferro. És ha elveszíted

Nyilvánvaló, hogy fordulatokban gazdag nem igazán lehet egy olyan sztori, mely jó 70 percre rúg. Egy nagy durranás mindenesetre adódott. Utóbbi egy pillanat alatt megcserélte a jó és a rossz fogalmát, s olyan erővel tört felszínre, ami bizony meglepő módon még az igazi gyilkos leleplezését is elhomályosította. Ha még egy ilyen akadt volna

30 perc

Nos, igen. Nagyjából ennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy végérvényesen belekavarodjunk abba a spirálba, ahonnan a „Haldokló éjszaka” egész addig nem ereszt, még el nem jutunk az utolsó pontig. Ez nem egy rossz eredmény, mert eme határvonal után már azzal fognak telni a percek, hogy különböző konspirációkat gyártunk – tipikusan olyan művel van dolgunk, ahol elég teret kap fantáziánk a szárnyaláshoz, a kibontakozáshoz. A végső rejtvény egyébként abszolút megoldható (lenne), még ha nem is könnyen.

– Urth doktor semmiféle járművön nem utazik. Utazási fóbiája van. Mindenhova csak gyalog jár. Kaunas hunyorogva nézett, körül a félhomályos szobában.
De hát Urth extraterrológus, nemde? Vagyis más bolygók életformáinak szaktudósa

Nagy kár, hogy a fent kifejtett tetőpont után már nem futotta még egy tűzijátékra, ennek ellenére bátran rásüthető a következő plecsni:

 

ajanlott_v1.png

Szólj hozzá

sci-fi krimi hangoskönyv Isaac Asimov egy-két órás