2018. aug 29.

Vona Gábor megint cigányozik!

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Vona Gábor megint cigányozik!

Az ex-pártelnök eme vlog epizódja egy akkora magas labdával indít, hogy azt még a NASA műholdjai is látták!

jobbik_kongress.jpg

Ha a közel 10 perces videóban semmi más nem történt volna, talán már akkor is megért volna pár sort a dolog; tíz másodpercben egy ekkora poént ellőni már-már komoly tehetségről árulkodik. Sokáig gondolkodtam rajta, hogy poéngyilkos legyek, avagy maradjak meg csak az utalás szintjén, de végül is az előbbinél döntöttem.

Az előzmény: Vona Gábor élet-halál harcot vív egy motoros fűkaszával, egyelőre utóbbi áll győzelemre.

– Mi volt a baj? – teszi fel a nem épp költői kérdést az egykori jobbikos vezető.

– Kicsit meg kellett szívatni! – válaszolja neki a „brigádvezető”.

Rosszmájúan megjegyezhetném, hogy egyáltalán nem csoda, ha Vona az elmúlt hónapok után megunta a szívatót/szívatást. Persze annak is van némi áthallása, ahogy egy (saját bevallása szerint) cigány származású ember szájából elhangzik a szóban forgó személy irányába, hogy „Kicsit meg kellett szívatni!” Nem kicsit lett, nagyon. Na, de most már végre megkomolyodok, mégiscsak a legnagyobb ellenzéki párt egykori fejének alkotását szemlélem.

Ha nagyon röviden és meglehetősen finoman akarnám jellemezni a látottakat, akkor a következő szavakkal tudnám le a videót: érdektelen, jellegtelen, semmitmondó, céltalan, sótlan és némiképp unalmas. A téma amúgy messze nem új keletű, Vona az álruhás országjárás keretében már jelentkezett hasonló produkcióval. Nekem egy árnyalatnyit demagóg ez a fajta megközelítés, ám el kell ismerni, van némi bája az „ellenzéki politikus is lehet ember” koncepciónak. Hamarjában tetőzi a bajt, hogy a nyitásnál meglepően kemény monológot kapunk az arcunkba (kb. egy percen át): a főszereplő maximális őszinteséget és teljes objektivitást ígér, na meg azt, hogy itt most valami okosat fogunk hallani a cigány-magyar együttélés kapcsán. Ezenkívül semmi felvezetésnek tűnő pillanatban sem részesülhetünk, halvány lila gőzünk sincs arról, hogy miért éppen erre a csapatra esett a választás, teljes mértékben még az sem tisztázott, hogy mi is lenne a videó fő koncepciója. Pár pillanat múlva viszont már olyan „tabudöntögető” kérdés hangzik el, melytől garantáltan kiesünk a székből:

– Az most is így van, hogy fiatalon nősülnek a cigány gyerekek?

Ezt jól megaszonta! Ilyen kőkemény színre lépés után már csak az az igazi kérdés, hogy vajon meddig zuhanhatunk eme mélységben, mikor érünk szilárd talajt? A következő csapás már nem Vona szájából hangzik el, ellenben legalább annyira üt, mint az előző:

 – Semmi jót nem hallottam róla... hogy jobbikos...

A mélyenszántó gondolatok aztán tovább folytatódnak, a közhelyszótár virtuális fellapozása után a volt pártelnök erre a megállapításra jutott: vannak dolgos és munkás romák, de „van a másik vélemény, azt mondják, hogy a cigány emberek lusták, és nem szeretnek dolgozni.” Ismételten hangsúlyozom, mindezek azt követően történtek, hogy a videó az első percekben kemény hangvételt, a konfliktusok felvállalását ígérte! Kérem vissza az elpazarolt sávszélességemet!

Az első, valódi súllyal bíró kérdésre alig bő 5 percet kellett várnunk, nagy kár, hogy erre a következő választ kaptuk:

– Pfú, nem tudom.

Az előzmények tekintetében váratlanul értelmes, de legalábbis elgondolkoztató megállapítások is elhangzottak – hiába na, senki sem tökéletes. Erről kivételesen nem húzom le a lepelt, ha érdekel titeket, akkor az ehhez vezető rögös út végigküzdése után megtaláljátok. Nagy kár, hogy a tízperces videóból ez kettő percet sem tölt ki, ám ekképpen legalább nyújt valami különlegességet.

Mindezek után jönnek Vona Gábor záró megnyilvánulásai, ezekről ismételten csak „szuperlatívuszokban” lehet beszélni: szerényen a magyarországi cigányság állapotának feltérképezését ígéri, a videósorozat megjelenésétől pedig azt reméli, hogy lesznek olyan cigány vállalkozók, akik bátrabban neki mernek vágni a magyar munkaerőpiacnak! Döbbenetes – szerintem nincs rá jobb szó.

Jó szándékkal feltételezem, hogy nem egy propagandafilm megalkotása volt a cél. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy Vona szándékai tiszták, de hát ez szerintem akkor is valami botrányosan gyenge anyag lett! Bizonyára én voltam figyelmetlen, az alábbi kérdésekre mindenesetre nem kaptam egyértelmű választ:

  • Mire utalt Vona Gábor, amikor azt ígérte, hogy a vlog készítése során „érzékenységeket” fog sérteni?
  • Egy művileg kreált helyzetből teremtett pár perces videótól valóban elvárható az, hogy szemléletváltást érjen el?
  • Hogy és miért esett a választás erre a brigádra?
  • Nagyjából mennyi időt ölelt fel a forgatás? Pár óra, vagy legalább egy nap?
  • Mit kell az alatt érteni, hogy „szeretném mindenképpen nyomon kísérni és mélyebben feltérképezni a magyarországi cigányság állapotát?” További félnapos (csak tippelem az időtartamot) munkaprogramokat?
  • Miért hangsúlyozza Vona Gábor, hogy csak a pozitív példákat kívánja bemutatni? Ez nem fogható fel kozmetikázásként?

Igazából az első felvetésre/kérdésre („érzékenységeket fogok sérteni”) tudok némi válasszal szolgálni: a volt pártelnök kissé degradáló köntöst húzott rá a közmunkára, holott pontosan tudhatná, hogy a közfoglalkoztatás eme formájában igenis lehet fontos és értékteremtő munkát végezni, tehát az általánosítás ez esetben sem állja meg a helyét. Szerintem.

Őszintén kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy Ti miként értékelitek a látottakat! Cáfoljatok meg, javítsatok ki, mert ugye csak én nem vettem észre a videó mélyebb mondanivalóját? Ugye?!

Szólj hozzá

politika saját