2018. okt 01.

Andy Baron: Szerencse fia

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Andy Baron: Szerencse fia

Egy remek, alig tízperces szatirikus hangoskönyv ismételten Ambrus Attila József tolmácsolásában.


andy_baron_szerencse_fia.jpg

/A kép forrása: youtube.com/

Bevezető

Kétségtelenül megvannak az előnyei és a hátrányai is, ha egy ilyen rövid terjedelmű hangoskönyvbe kezdünk. Abból a szempontból mindenképpen praktikus, hogy instant élményt ad, nem igényel hosszadalmas előkészületeket, vagyis egy lendületből azonnal letudható. Nyilván összetett, bonyolult gondolatmenetekkel teletűzdelt sztorit nem várhatunk el ekkora időtartamban; gyakorta előfordul, hogy a komplett történet egy poénra, egy humoros pillanatra íródik. Most is valami ilyesmi történt, a „Szerencse fia” lényegében kitűnő példa ez utóbbira.

Amikor megnyerte a lottón a főnyereményt, Salamon már menthetetlen volt. Emésztette a sikertelen élete miatti harag és bosszúvágy, egyetlen percre sem lankadó gyűlölettel figyelte a többieket, akik mindig csak ártottak neki.

Gúnyolódás

A szatirikus hangnem megnyilvánulása hamar egyértelmű lesz, a célkeresztben ez esetben egy végletekig megkeseredett magyar nyugdíjas áll. Ha némi sztereotípiával akarnék élni, akkor azt mondanám, hogy a felvezetés képzeletünkben történő újraalkotása végtelenül egyszerű lesz, hiszen ki ne ismerne szűkebb környezetében legalább egy ehhez hasonló személyt? Az mondjuk nem jelenthető ki, hogy az első percek izgalmától véresre rágnánk le az ujjunkat, ám még ennek is van némi pikantériája! Tudniillik, az egyszeri hallgatóban hamar fel fog merülni, hogy most vagy egy oltári nagy melléfogás esete forog fenn, vagy valami eget rengető durranás következik. A türelmetlenebb hallgatók figyelmét ismét felhívnám arra, hogy a szűkre szabott időkeret miatt hamarjában választ fognak kapni erre a dilemmára, szóval csak egy igazán apró kitartásra lesz szükségük!

Ha sok pénzhez jutna, úgy gondolta mindet a bosszúra költené, személyes feketelistája pedig sűrűn tele volt írva nevekkel…

A fantasy címke felragasztásával egy egészen leheletnyit sajnos(?) elárultam abból, hogy Botta András (avagy Andy Baron) némi fantasztikummal, egy-két csipetnyi képzelőerővel dobta fel az eseményeket. Ez kétségtelenül jól sikerült, ami szerény személyemnél konkrétan két dologban manifesztálódott:

  1. szó szerint a hasamat fogtam a röhögéstől;
  2. másodjára is újrahallgattam a művet.

A hanganyag terjedelme okán a „második fejezetről”, vagyis arról, amikor ténylegesen belép a képbe a fantasztikum érdemben már nem szólhatok. Annyit talán még elárulhatok, hogy Salamon Pál rövid, de annál eseménydúsabb találkozása a porpotáni családapával szerintem maradandó élmény lesz. Sarkított megközelítéssel azt is mondhatnám, hogy tulajdonképpen abszolút valósághűen sikerült ábrázolni az eseményeket az aktuális migránshelyzetre gondolva, mert hát még ez is elképzelhető manapság. Végezetül pedig jöhet a nagy megállapítás, majd a plecsnim: Így jár, aki hallgatózik!

tetszett_v1.png

Andy Baron: Szerencse fia

Szerző: Botta András (Andy Baron) | Előadja: Ambrus Attila József 
Játékidő: 00:09:37

Szólj hozzá

hangoskönyv fantasy egy-két órás Andy Baron