2019. jún 22.

10 remek tipp, hogy nyáron se unatkozzon a lurkó!

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
10 remek tipp, hogy nyáron se unatkozzon a lurkó!

 
A nyári szünet tartalmas eltöltéséhez adok néhány javaslatot, ötletet.
vakacio.png

A környező országokhoz képest Magyarországon több héttel hosszabb a nyári iskolaszünet, ami így bizony a legtöbb szülő számára alaposan feladja a leckét. Az alábbiakban megpróbálok néhány olyan ötlettel élni, melyek reményeim szerint segítenek abban, hogy csemeténk tartalmasan töltse el ezeket a heteket.

1. Foglaljuk keretbe a szünidőt!

A legtöbb nebuló a nyári hónapok kezdetére alaposan elfárad, így az első időszakban mindenképpen célszerű a kikapcsolódásra összpontosítani. Elegendő augusztus második felében az iskolára fókuszálni, ilyenkor tanácsos a gyermekek bioritmusát visszaigazítani a dolgos hétköznapokhoz – azaz ismételten feküdjenek le korábban, és kelljenek hamarabb!

2. Egyeztetés a barátokkal, ismerősökkel

Rögtön a szünidő elején ajánlatos összehangolni a nyári programokat az osztálytársakkal, barátokkal, mert később könnyen lehet, hogy már mindenki szétszéled a szélrózsa minden irányába.

3. Ne hagyd ki az ötletelésből!

A közös programok kiagyalásánál hosszadalmas vitákat kerülhetünk el akkor, ha kikérjük csemeténk véleményét is. Kifejezetten hasznos lehet egy szünidei naptár készítése, mert ez jó támpontot ad a szülőknek, ugyanakkor segíti a felkészülést is.

4. Vesd be a nagyit is!

Ha a nagyszülők még „aktív korban vannak”, akkor mindenképpen ajánlatos rájuk is számítani, mert ilyen módon pótolhatatlan élményekkel gazdagíthatjuk gyermekünk életét. A jól megszokott közegből történő kiemelés, a vidéki lét (ideális esetben) garantálja, hogy akár több hétre is parkolópályára kerülhet az okostelefon és a tablet.

5. Nem kell minden napot kitölteni!


Pszichológusok szerint a kicsik fejlődését korántsem segíti az, ha a szünidő minden egyes pillanatát percre pontosan megszabjuk. A legtöbb esetben teljesen elégséges, ha csak egy nyári tábort tervezünk, hiszen ez az időszak alapjában véve mégiscsak a kikapcsolódásról szól. Itt ragadnánk meg az alkalmat arra, hogy kihangsúlyozzuk a szabad mozgás, a természettel történő ismerkedés fontosságát – persze ezzel valószínűleg nem mondtunk újat.


6. Az elvált szülőkről

Figyeljünk arra, hogy a gyermekek mindkét szülővel egyaránt töltsenek néhány hetet. Lehetőség szerint ügyeljünk arra, hogy kerüljük az így kialakuló konfliktushelyzeteket, azaz ne az egymással történő rivalizálással foglalatoskodjunk! Zárójeles megjegyzés: nem mindig a drágább nyaralás, ajándék a jobb!

7. Gondoljunk (néha) magunkra is!

A lehetőségeinkhez mérten próbáljunk mi magunk is feltöltődni, egy-egy utazás, nyaralás megtervezésénél vegyük figyelembe a saját igényeinket is.

8. Készüljünk fel a rosszabb napokra!

A szeszélyes időjárás a legváratlanabb pillanatokban húzhatja keresztül számításainkat, erre is készüljünk fel! Ezekben a napokban a számítógép és a táblagép irányából érkező nagyfokú csábítással kell megküzdenünk, ami garantáltan embert próbáló feladat lesz. Ebben az egyenlőtlen küzdelemben hű társunk lesz a társasjáték, a kártya, a különböző csomagolópapír, építőjáték, barkácseszköz stb.

9. Figyeljünk a táplálkozásra!

Az elmúlt években az iskolai menza gyökeres reformon ment keresztül, az első számú célkitűzés az egészséges élelmezés megvalósítása volt. A gyermekek a korábbi évekhez képest radikálisan kevesebb sót és cukrot fogyasztanak, tanácsos ügyelni arra, hogy ez a szünidőben is így maradjon!

10. A kötelezők esete

Fontos a megfelelő időzítés, a nyári feladatok, kötelező olvasmányok semmiképp sem maradjanak az utolsó pillanatra! Az első időszakban történő aktív pihenés után mindenképpen próbáljuk meg apránként beosztani az esetleges teendőket, így elejét vehetjük a kapkodásnak.
Szólj hozzá

saját