2021. már 06.

Mi a nőnap valódi jelentése?

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Mi a nőnap valódi jelentése?

NŐNAPI KÖSZÖNTŐ

1.jpg

A nemzetközi nőnap munkásmozgalmi, a nők egyenjogúságával és munkavállalásával kapcsolatos demonstratív jellegét mára kinőtte, túlhaladta. De mi a nőnap valódi értelme manapság?

Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar.

Karinthy Ferenc örök érvényű gondolatait tovább fűzve: nem értjük a festői sarki fény mögött húzódó tudományt, mégis tudunk benne gyönyörködni. Mit sem tudunk a maghasadásról, mégis ámulatba ejt minket az az erő, mely ebből fakad. Nem szükségszerű tehát minden rejtélyt felfejtenünk ahhoz, hogy felfedezzük az abban megbúvó csodát. Mert valamit úgy is meg lehet becsülni, ha olykor kiszámíthatatlan, szeszélyes, netán irányíthatatlan. Mert nyitott szemmel járva látjuk, ott lakozik benne a bűvölet, a bűbáj és az egyediség, mely a szürkét színessé, a felszínest sokrétűvé, a lapos egyhangúságot pedig mindent átformáló változatossággá tudja alakítani.

A nőnap „való énje” lényegesen több és mélyrehatóbb, mint egy szimpla ajándékozás, főként, ha kellő ráhangolódással szemléljük azt. Még ha elsőre olybá is tűnhet, ez a nap közel sem teljesen a nőkről, rólatok szól. Abbéli tekintetben legalább annyira a férfi társadalom napja ez, hogy minden év március 8-án legalább egy pillanat erejéig alkalmat ad eltöprengeni azon, mily szerencsések is vagyunk Mi, férfiak! És erre szükségünk is van, mert Mikszáth szavaival élve:

Az asszony és a cserép hamar törik.

A nőnap maga a felismerés, amikor megtaláljuk bennetek lelkünk másik felét, a rácsodálkozás a határtalan önfeláldozásra, a szeretet és a jóság – sok száz más mirákulum mellett Általatok ez mind megadatik számunkra. Mosolyotok unalmas létünk üde színfoltja, pillantásotok megkoronázza bátortalan álmunk, ragyogásotok ad nekünk új erőt nap mint nap. A nő a világ egy személyben: szüntelen változás, tavasz-illat, fény, mélység és magasság, tűz és jég, szépség. Ők tartják össze házunkat, őket szeretjük tiszta szívvel.

A nőnap tehát végső soron nem más, mint egy emlékeztető momentum minden férfi számára, hogy legyen hálás a sorsnak azért, mert nincs egyedül az élet hullámzó tengerén. Ez a nőnap valódi értelme.

Mihics Zoltán

Szólj hozzá

saját