2021. sze 30.

Az első 5 gondolat az előválasztásról

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
Az első 5 gondolat az előválasztásról

A szavazatok bő egyharmadának összeszámlálása után a miniszterelnök-jelöltek tekintetében gyakorlatilag a papírforma rajzolódik ki, a fő meglepetést Jakab Péter és Márki-Zay Péter okozta. Elsőre furcsának tűnhet, de rajtuk múlhat a második forduló eredménye.

Ahogy az a részvételi adatokból is látható volt, az előválasztás inkább a pártok mozgósítási versenye lett, a bizonytalan szavazók megszólítására tett kísérlet gyakorlatilag hamvába holt. Mire alapozom ezt? Az előválasztáson összességében 633 811-en szavaztak, ami kb. a negyedét teszi ki annak, amennyi szavazatot az ellenzék együttesen begyűjtött a 2018-as magyarországi országgyűlési választáson. Kétségtelen, hogy ez egy új műfaj hazánkban, mégis, egy hétre leosztva közel sem tűnik lehengerlő produkciónak ez a szavazatszám – szerintem.

Nézzük, hogy az alábbi számokból (forrás: index.hu, éjjel 2:00 előtt) mit olvashatunk ki:

  • Dobrev Klára 78 ezer,
  • Karácsony Gergely 64 ezer,
  • Márki-Zay Péter 50 ezer,
  • Jakab Péter 28 ezer
  • Fekete-Győr András 8500 szavazat felett jár.

1.  

A legerősebb ellenzéki párttal a háta mögött Dobrev Klára jó eséllyel behúzza az első kört, az már a 2019-es önkormányzati választáson is látható volt, hogy a szavazók mozgósítása terén a DK utcahosszal vezet – az ellenzéki térfélen. A vidék felszántásának meg is lett az eredménye, az viszont hiú ábránd volt, hogy a szavazatok több mint felét sikerülhet begyűjteni.

 

2.

Amennyiben a fenti differencia érdemi szinten nem változik, úgy Karácsony Gergely második helyezése sem tekinthető szenzációnak, habár az azért mindenképpen kiemelendő, hogy ez a produkció nem a szinte mérhetetlen triumvirátusnak (MSZP-Párbeszéd-LMP) köszönhető, hanem a főpolgármester személyiségének.

 

3.

A sorban tovább haladva (némi) meglepetésre Márki-Zay Péter áll, ami egyúttal azt mutatja, hogy a Jakab Péter által vezetett Jobbik továbbra sem került ki abból a gödörből, ahova Vona Gábor lökte a pártot. Hódmezővásárhely független polgármestere igazából hasonló one man show-t mutatott be, mint Karácsony Gergely, úgy fest, hogy az ellenzéki szavazók egy része jó néven vette ezt a politikai „vérfrissítést”. Ami viszont ettől is biztosabb: a Jobbik tárgyalási pozícióit érdemben rontotta az előválasztás, a „nép hangja” mögül ezúttal épp csak a nép hiányzott.

 

4.

Fekete-Győr András nem szenved önbizalomhiányban. Pont. Első blikkre azt mondhatjuk, az induláshoz szükséges szavazatokon kívül újat már nem sikerült szerezni… A Momentum politikusa még az előzetesen sem túl magas elvárásokat is alulmúlhatja.

 

5.

A második fordulóban a két főszereplő: Márki-Zay Péter és Jakab Péter. Miért mondom ezt? Hódmezővásárhely első embere már korábban jelezte, hogy a harmadik befutó megszerzése esetén kész visszalépni Karácsony Gergely javára, amennyiben ez segíti az „ellenzék ügyét”. Egy ilyen forgatókönyvnél borítékolható Dobrev Klára alulmaradása, amit viszont az a Jakab Péter által vezetett Jobbik menthet meg, mely párt néhány éve keresztre feszítette volna Gyurcsány Ferencet.

Szólj hozzá

saját