2018. máj 23.

B. Kósa Katalin: A végső fázis

írta: Mihics Zoltán (Med1on)
B. Kósa Katalin: A végső fázis

Ismét egy remek jövőbelátó sci-fi, azaz remélhetőleg mégsem.robert_sheckley_scifi.jpg

/A kép forrása: scifi.darkroastedblend.com/ 

Borús kép

Első ízben eme novellával volt szerencsém megismerkedni B. Kósa Katalin írói munkásságával. A közel félórás mű meglepően mély háttértartalommal bír, szóval vágjunk is bele!

Képzeljük el a következőket: automatizált, mindent hálózatra tévő jövő, nagy fokú gépesítés. Menni fog? Szerintem igen, mert ezek a dolgok mostanság már senkinek sem hatnak átütő újdonságként. A szerző ezt a témát lovagolja meg, természetesen némi továbbgondolással.

A „A végső fázis” három generációt megjelenítve öleli fel a történelem egyik, ha nem a legdinamikusabban fejlődő korszakát. Pár gondolat erejéig kirajzolódik a 20. század vége, szintén nem túl bő lére eresztve jelenkorunk, majd előretekinthetünk a (talán nem is oly távoli) jövőbe – nyilvánvalóan utóbbi kapta a legtöbb figyelmet. Azt hiszem, most érdemes leszögeznem, hogy az írás minden kétséget kizáróan akkor lesz összhangban olvasójával, ha az hajlamos az elmerengésre, a mögöttes tartalom felfejtésére, mert a „A végső fázis” ezen a ponton a legerősebb. Először is adott az illúziógép, melyről az mondható el, hogy nagyon-nagyon távoli rokonságban állhat a manapság elterjedő VR-sisakokkal. Az eszköz képes ruhák, tárgyak, ízek és érzések tökéletes virtualizálására, a valóság elkendőzésére. A mű jelentős része eme téma boncolgatására alapoz, ennek előnyeire, hátrányaira egy olyan szereplő szemszögéből, aki a régi és új értékrendet kívánja összecsiszolni – több, de inkább kevesebb sikerrel.
A fenti témán kívül helyet kapott még az elidegenedés és az empátia is. Nos, ekkortájt fordul át végleg komorba a novella. Mindezek után jelenik meg a végső fázis, amit már nem részleteznék komolyabban.

A szerző ezen munkája érdekes továbbgondolása jelenünknek, ugyanakkor korántsem vagyok benne biztos, hogy mindenki számára emészthető mű született. El kell ismerni, bizonyos szemszögből nézve a csattanó logikus következtetések hozadéka, számomra ennek ellenére (kissé) kizökkentő, lényegében túlzottan pesszimistának érzem. Az ember, mint ilyen szintű ösztönlény prezentálása, végeredményben egy közönséges drogos szintjére degradálása egyszerűen elfogadhatatlan. Mindezek után talán meglepő lesz, ám mégis úgy érzem, jár a következő plecsni: 

 

tetszett_v1.png

Szólj hozzá

sci-fi hangoskönyv egy-két órás B. Kósa Katalin